Most szól

Title

Artist

Most élőben

PszichoSzombat

11:00 12:00Itt lehet a te reklámod is!
Info: marketing@koronaradio.com
Most élőben

PszichoSzombat

11:00 12:00


Itt lehet a te reklámod is!
Info: marketing@koronaradio.com

Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Szerkesztő: dátum: 2023.07.10.

Kezdetét vette  a Csíkszeredai Régizene Fesztivál és hagyományos kísérőrendezvénye, a Régizenei Nyári Egyetem . A Csíkszeredai Régizene Fesztivál egyik fő helyszínéül szolgáló Mikó-várat, Cíkszereda emblematikus várkastélyát 400 évvel ezelőtt kezdték építeni Hídvégi Mikó főkapitány kezdeményezésére. Ez a kerek évforduló adja az idei fesztivál programkínálatának fő gerincét is, koncertjein a 16-17. századi zenét idézve, amely az erdélyi zenetörténet egyik legmarkánsabb korszaka volt.  A fesztivál és a különböző kísérőrendezvények valamilyen formában mind megidézik ezt a kort. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál a csíkiak kedvelt fesztiválja, voltaképpen összekapcsolódik a csíki identitással, nem lehet Csíkszeredáról a fesztivál nélkül beszélni. Az idei fesztivál jellegzetessége, hogy nagyon sok kísérőprogramot sikerült a koncertek mellé szervezni, amivel az a szándékunk, hogy azokat is közelebb hozzuk a régi korok muzsikájához és a kor hangulatához, akik még nem találkoztak a régizenével, így minden korosztály és minden típusú érdeklődő talál magának érdekes programot a kínálatban – részletezte Ferencz Angéla.
Sógor Enikő hangsúlyozta, hogy ez egy kettős ünnep, a több mint 40 éves múltra visszatekintő fesztivál és a 400 éves Mikó-vár ünnepe, amelyek a város kulturális életében fontos helyet foglalnak el. A közös gondolkodásról és polgármesteri hivatal részéről támogató partneri viszonyról biztosította a szervezőket.
Amint azt Filip Ignác ismertette, a fesztivál fő tematikája a 17. század, ami Európában stílus- és korszakváltást hozott, a reneszánszból a kora barokkba. Ennek az időszaknak, Erdély aranykorának egyik ikonikus szereplője Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, akinek udvarában együtt alkotott és muzsikált számos külföldi és erdélyi zenész. Az idei műsorkínálatban ez a sokféleség kapott helyet, a hazai előadókon túl Európa különböző tájairól érkeznek fellépők egyházi és világi zenét kínálva a nagyérdemű közönség számára.

Július 8-án, szombaton a fesztivál ünnepélyes megnyitója után 18:30-tól a Mikó-vár színpadán lép fel a Prisma együttes, akik jelen vannak a világ legnagyobb fesztiváljain, nagyon élethűen és élettel teli tolmácsolva a régizenét. Ők angol, ír és skót műsorral jelentkeznek. 21:00 órától a Madéfalvi Schola és a Canlar koncertezik a Csíksomlyói Szent Péter és Pál Plébániatemplomban, akik középkori zenét játszanak.

Július 9-én, vasárnap a hazai együtteseké a terep: 18:00 órától az idén fennállásának 35. évét ünneplő baróti Kájoni Consort lép színpadra a Mikó-várban, őket követi 19:00 órától a Carmina Renascentia Nagykárolyból, 16-17. századi zenével készülve.

Július 10-én, hétfőn 19:00 órától a Concerto Spiralis koncertjén vehetnek részt az érdeklődők a Református templomban.

Július 11-én, kedden 21:00 órától Gábor Előd, csíkszeredai szólóhegedűs koncertezik a Szent Kereszt-templomban, míg szerdán, július 12-én az Oboe Band előadásában utcazenére kerül sor déli 12:00 órától a Csíki Játékszín előtti téren – ők egyébként a börtönben és a
gyerekvédelmi rendszerben lévő gyerekeknek is fognak muzsikálni. Délután 15:00 órától a tudományos előadásoké a szó, aki a 17. századi erdélyi zenéről szeretne többet megtudni, annak ott a helye a Csíki Moziban. Este 20:00 órától Ferencesek főztje és zenéje címmel zenés vacsorára kerül sor az Amadé Panzió & Étteremben, ahol Ványolós András és családja biztosítja a színvonalas muzsikát.

Kedden, július 11-én és szerdán, július 12-én 10:00 órai kezdettel Ádám Julcsi tart gyerekfoglalkozásokat a Zengő Térben, ahol természethez, növény- és állatvilághoz kapcsolódó gyermekdalokat, énekeket tanulhatnak a 6. életévüket betöltött kisiskolások.
A július 12-én, szerdán 15:00 órától, a Csíki Moziban tartandó tudományos előadások közül kettőt emelnék ki: Dr. Radnóti Klára Bethlen Gábor második feleségének, Brandenburgi Katalinnak a virginálját mutatja be. Ez egy különleges hangszer, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum őriz. Benkő Judit Emese pedig édesapjáról, Benkő Andrásról és az ő munkásságáról tart előadást, tehát aki a kolozsvári zenei
életről szeretne minél többet megtudni, azt szeretettel várjuk erre az előadásra.

Július 13-án, csütörtökön 21:00 órától 15-16. századi magyar és közép-európai lantmuzsikát hallhatunk Kónya István előadásában a Mikó-vár északnyugati bástyatermében. A gasztronómiai vonalat erősíti Saly Noémi művelődéstörténész július 13-i, csütörtöki előadása 18:00 órától a Mikó-várban, aki az idei fesztivál témájához kapcsolódva, négy évszázaddal röpít vissza, hogy az akkori Erdély táplálkozástörténetébe nyújtson betekintést. Az előadás után a közönség Szőcs Előd korhű főztjét kóstolhatja meg. A múzeummal együttműködve ingyenes tárlatvezetések lesznek, és mindemellett nem marad el a borkóstoló és a zenés helytörténeti túra sem .

Július 14-én, pénteken 15:00 órától a XV. Régizenei Nyári Egyetem zárókoncertjén vehetnek részt az érdeklődők a Mikó-várban, 19:30 órától
pedig a Szent Ágoston-templomban Ünnepi királyi zenét ad elő a Barokk Fesztiválzenekar, Ulrike Titze koncertmester vezetésével.

Július 15-én, szombaton reneszánsz gyereknap várható, ahol kézműves-foglalkozások, reneszánsz játékok, hadi tábor, harcászati és történelmi táncbemutató várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. 15:00 órától kezdődik A mezei egér és a házi egér című mesejáték a Codex zenekar előadásában, 18:00 órától a Musica Historica, míg 19:30 órától a Trei Parale koncertezik. Este 21:00 órától mindenkit
szeretettel várunk a reneszánsz táncházba.

Július 16-án ,vasárnap további két koncert veszi kezdetét: 18:00 órától a Duo Vargfot koncertezik a delnei Szent János-templomban, 21:00 órától pedig a Dador Project lép fel a Csíki Moziban – részletezte a fesztivál zenei programját Filip Ignác, majd átadta a szót a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzserének, hogy ismertesse a kísérőrendezvényeket.

A fesztivál teljes programja és további részletei három nyelven megtalálhatók a regizene.ro honlapon, továbbá Facebook-on események formájában is elérhető. Jegyek és bérletek a Hargita Megyei Kulturális Központban válthatók és a fesztivál alatt a koncertek helyszínén, az előadások előtt egy órával. A belépők ára 15 és 25 lej között váltakozik, a fesztiválbérlet ára 80 lej a kedvezményes és 130 lej.
A fesztivál Mikó-várba tervezett eseményei kedvezőtlen időjárás esetén a a Csíki Játékszín nagytermében lesznek megtartva. A kísérőrendezvényeken való részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a következő telefonszámokon lehet: +40 746 244 235 (helytörténeti túra, gyermekfoglalkozás), +40 753055 311 (borkóstoló), +40 747 465 407 (zenés vacsora).

Fotó: Szigeti Vajk István


Olvasói vélemények

Szólj hozzá

Az email címed nem lesz látható.Kötelező adatok *